Szűcs Kémény és cserépkályha

Vízteres Cserépkályha

Ez a fűtési rendszer kiváló lehetőséget nyújt Önnek ingatlana takarékos, emberbarát fűtésére, mert megfelelően kialakított fűtési rendszerét alacsony üzemeltetési költséggel gázszolgáltatástól és ártól függetlenül használhatja. Egyszerre érvényesül a kályha felülete által leadott sugárzó, illetve a radiátorok által leadott konvekciós fűtés, amelyek együttes megléte összehasonlíthatatlan komfort és hőérzetet biztosít. Alkalmazható egyedi, vagy kiegészítő megoldásként is. Kezelése egyszerű, működési elvét tekintve egyszerű logikán alapul. Beépítése sem a kályhaépítőt, sem a fűtésszerelőt nem állítja bonyolult feladat elé. A cserépkályha alapfunkcióját, élettartamát, hatásfokát nem befolyásolja. Amennyiben a kivitelezés során a gépészeti rész „eltüntetése megoldható”, akkor a fűtőbetét gyakorlatilag észrevétlenül teszi a dolgát a kályhában. A fűtőbetétre a gyártó 3 év garanciát vállal, normál használat mellett. Élettartama kb. 15-20 év (becsült szám, az első darab 7 éve üzemel zárt rendszerben PROBLÉMAMENTESEN!).

 

A leggyakorib kérdések.

 

 

Beépíthető-e a fűtőbetét a  fűtési rendszer a már meglévő gázkészülékkel együtt felszerelt központi fűtési rendszerbe?

Igen. Gyakorlatilag nem zavarják egymást, viszont mindkettővel együtt egyszerre fűteni nem lehet, mivel egymás ellen dolgoznának a szivattyúk. Előnyös viszont, hogy mind a gázkészülék tágulási tartályát, (ha van) illetve a biztonsági szerelvénycsoportját is használhatjuk, nem beszélve a kölcsönös tartalék fűtési lehetőségekről. Ha a készülék kombi, akkor általában ha dolgozik a kályhaszivattyú, ha nem, akkor is használható a gázkészülék melegvíz előállítására. Az adott készülékkel kapcsolatban mindenképp kérje szakember tanácsát! Ha egyiket vagy másikat használja fűtésre, akkor mindig minden elzárót hagyjon nyitva, ugyanis csak annyi történik, hogy vagy a kályha által termelt előremenő melegvíze átfolyik a gázkészülék vízterén vagy fordítva. Ez különösebben érezhető veszteséget nem jelent.

 

Milyen tüzelőanyagot használjak?

Kifejezetten ajánlott az akác, de bármilyen fafajta lehetséges, a lényeg, hogy mindig száraz legyen a tüzelő. Ezen kívül lehet biobrikett, vagy a „piros hamus” néven ismert német brikett (sajnos ritkán vagy nem lehet hozzájutni). Saját tapasztalat szerint másfajta szenekkel nem érdemes kísérletezni, mert magát a kályhát mondjuk így „nagyon megdolgozza” a hirtelen kapott lokális hő!


Mekkora ingatlant tudok fűteni ezzel a rendszerrel?

A tapasztalatokra hagyatkozva kb. 60-180 m² alapterületű, 180-520 m³ légköbméterű ingatlan befűtésére alkalmas.


Milyen típusú központi fűtési rendszerbe építhető be?

Nyitott vagy zárt rendszerbe egyaránt beépíthető.


Milyen típusú csővezetéket illetve radiátorokat fűthetek vele?

Elsősorban réz vagy acélvezetéket fűtési csőhálózathoz ajánlott, a radiátorok típusa tetszőleges. Teljesítményét tekintve a helységhez illetve a fűteni kívánt ingatlanhoz megfelelő méretűek szükségesek.


Használható-e műanyag csöves rendszerhez illetve padlófűtéshez is?

Igen, de csak hőcserélő közbeiktatásával. Ez egy kicsit bonyolultabb gépészeti munka, mindenképp szakembert igénylő feladat.


Mennyi az élettartama a fűtőbetétnek?

Pontosan nem lehet megállapítani, az első darabot 5 év után kiszereltem ellenőrzés céljából a saját kályhámból. Különösebb károsodást nem tapasztaltam rajta, ezért visszaszereltem. Tüzelés típusától is függ, kb. 10-12 év lehet az élettartama. Itt jegyzem meg, hogy én pontosan ennek megállapítása céljából, lehet mondani, kifejezetten „extrém-agresszív” módon használom. Ez azt jelenti, hogy annyi tüzelőt rakok a tűztérbe, amennyi csak belefér és csak 95-100 ºC-nál kapcsolom be a szivattyút. Ekkor a fűtőbetét hirtelen kapja meg a visszatérőn át a rendszer hideg vizét, ami annyit tesz, hogy az egyik szélsőségből a másikba esik, valamint a kályha felületét 300 ºC fölé fűtöm. Ez utóbbi leírtakat senkinek sem ajánlom, csak szemléltetésként írtam le.


Mennyi időnként kell a kályhát „átrakni”?

Normál használat mellett 13-16 évente. Ehhez illeszkedik a fűtőbetét várható élettartama is, akkor a fűtőbetétet is cserélni kell.


Milyen karbantartást igényel a rendszer?

A fűtőbetét gyakorlatilag semmilyent. A kályhát illetve a kéményt célszerű évente ellenőriztetni, tisztítani a füstjáratokat. Tapasztalat szerint max. 20 m³ eltüzelt famennyiség után mindenképp tisztítani kell a füstjáratokat, az alul elhelyezett tisztítólukakon keresztül, a dugó kiszerelésével (lehetőleg bízza szakemberre).


 

  Milyen alakú, méretű kályhába lehet beépíteni?

  A már a tájékoztatóban felsorolt méretűekbe. Alakját tekintve normál téglalap alakú kályhába.

 A fűtőbetét tervezésekor folyamatában és működésekor is arra törekedtünk, hogy a két fő elv az egyszerűség és a hasznosság legyen. Ennek a két kritériumnak megfelel a tégla alakú kályha. Ha Önnek egyedi igénye van és más formavilágban gondolkodik, akkor ez egyedi fűtőbetét formát illetve beépítést igényel. Nyitottak vagyunk minden egyéb ötletre.mi

Üdvözöljük weblapunkon!